Dierenartsen Meulemans en Simoens

Dierenarts voor kleine huisdieren in Oudenaarde

Mijn eerste kat - Handleiding

Het is voor een kat steeds een min of meer traumatische ervaring om vanuit een voor haar vertrouwde omgeving te verhuizen naar een compleet nieuwe thuis. Sommige katten reageren angstiger dan andere. Vandaag dat het belangrijk is de poes bij thuiskomst een rustige plek te gunnen waar ze zich veilig voelt en van waaruit ze geleidelijk aan haar nieuwe omgeving kan verkennen. Bijvoorbeeld een mandje waarin ze zich kan wegstoppen, een doos onder een tafel of in een rustig hoekje van de kamer. Laat haar eerst één bepaalde kamer verkennen waar haar kattebakje staat en waar ook een drink- en eetbakje aanwezig is. (Kattebak en drink / eetbak niet in elkaar directe omgeving) Probeer de poes niet direct te pakken of te viseren, geef ze wat tijd zodat ze rustig de situatie kan inschatten. Laat de poes liefst zelf tot bij u komen. U kan ze wel wat lokken door haar iets lekkers aan te bieden, een beetje blik of een kattensnoepje.

Benodigdheden voor de nieuwe inwoner:

Kattenbak: plastic, open of overdekt, met of zonder deurtje. Sommige poezen durven aanvankelijk niet door het deurtje. Plaats de kattenbak steeds op een rustige plaats (onder de trap, in een verloren hoekje) Toon de poes bij aankomst waar haar kattenbak staat. Er bestaan ook poeders die in de kattenbak gestrooid worden om de geur extra op te nemen. (oa deolit)

Kattenbakvulling: er bestaan verschillende types, soort klei (sterk klonterend) of ook van papier. De bak vul je enkele centimeter hoog. Liefst dagelijks de kakjes met een schepje verwijderen en toch minstens 1 a 2x per week de volledige bak verversen en van nieuwe vulling voorzien. Hoe schoner de bak, hoe properder de kat. Bleekwater trekt katten aan én ontsmet ook goed. Vandaar dat de bak reinigen met bleekwater een goede zaak is, je kan het echter ook met een gewoon ander detergent.

Eten en drinkbak: plaats je best op een plaats waar niet iedereen continu doorloopt zodat de poes op haar gemak kan eten. Best niet knal naast de kattenbak plaatsen.

Eten en drinken: er moet altijd ver drinkwater ter beschikking staan! Dit is onmisbaar bij het geven van droogvoeding maar ook bij het geven van blik is water nodig. Droogvoeder is het beste, het verteert gemakkelijker, het ruikt minder sterk in de kamer en is properder. Verschillende merken voorhanden oa royal canin, eukanuba, iams, whiskas, ... Jonge katjes lusten graag melk maar hebben het soms moeilijk om de melksuiker erin aanwezig te verteren vandaar dat u deze jonge dieren dan ook beste aangepaste kattenmelk geeft (felix of whiskas). Lactosearme melk voor humaan gebruik is ook goed. Volwassen poezen hoeven geen melk meer en kunnen gewoon op water.

Slaapplaats: poezen houden ervan om zich een mandje of doosje weg te stoppen om te rusten of te slapen. Liefst warm en zacht, dus een dekentje is welkom. Vaak zie je ze ook wel eens in de omgeving van de verwarming of kachel vertoeven, warm en gezellig. In de handel zijn trouwens ook ophangmatjes verkrijgbaar om aan de verwarming te hangen.

Speelgoed: jonge katjes vervelen zich gemakkelijk als ze alleen zijn en durven dan wel eens kattekwaad uithalen. Voorzie ze van balletjes, pluchen muisjes, stukjes aluminiumpapier opgerold tot bolletjes en dergelijke.

Veiligheid:

Katten zijn er nieuwsgierig en brengen zichzelf daardoor soms in moeilijkheden. Geen lussen en losse touwen, kabels, kipventster of volgelopen bad achterlaten als de poes alleen thuis is. Ook oppassen met fornuis of hete kookpannen.

Binnen of buiten?

De nieuwe huisgenoot moet zeker 2 a 3 weken binnen blijven om zich aan de nieuwe omgeving aan te passen. Nadien kan je ze geleidelijk aan laten wennen aan buiten. Zorg ervoor dat de poes terug naar binnen kan lopen als ze schrikt van iets want binnen voelt ze zich veilig. Op termijn kan je eventueel een kattenluikje voorzien zodat de poes zelf bepaald wanneer ze in en uit wilt. Liefst de poes 's nachts binnenhouden want dan gebeuren nogal eens gevechten of accidenten. Eventueel eens informeren bij buren of er nog poezen / honden in de buurt zijn.

Medische zorgen:

Ontwormen: Kittens van 4 weken met catminth pasta of milbemax kitten. Herhalen na ongeveer 4 weken.Volwassen poezen 3 a 4 x per jaar, beetje afhankelijk of ze veel buiten lopen en dus besmette prooien kunnen opeten zoals vogels en muizen.

Vaccinatie: vanaf de leeftijd van 8 a 9 weken oud kan je vaccineren tegen katte - en niesziekte, herhalen op 12 weken. Jaarlijkse booster is aangewezen waarbij tegelijk een volledige check-up van de poes wordt uitgevoerd.

Parasieten: vlooien, teken, luizen zijn mogelijke uitwendige parasieten. Vanaf de periode april - mei tot en met september met behulp van pipetjes frontline of stronghold of advantage.

Sterilisatie / castratie: vanaf de leeftijd van 6 maanden. De pil veroorzaakt cysten aan de eierstokken en tevens ook borsttumoren die vaak kwaadaardig zijn. Best dus operatief steriel laten maken.

Vergeet niet: dieren houden kost moeite, tijd en geld !

Bij vragen, bel gerust: 055 30 41 36

Wist je dat?
Een kattinnetje 2 nestjes per jaar kan krijgen met een gemiddelde van 4 kleintjes. Deze 4 kleintjes op hun beurt vanaf de leeftijd van 6 maand opnieuw voor nakomelingen kunnen zorgen.

Reken en tel! Aangezien niet elk jong poesje een nieuwe en goede thuis vindt, krijgen we op die mannier heel snel het onstaan van een populatie zwerfkatjes.